Det sker

Hold også øje med vores google-kalender. Faste ugentlige aktiviteter kan ses Tryk Her

 

Rimsøhuset

Bestyrelsesmøde Torsdag  den 23. januar 2025

   Fra kl. 10.00 til kl. 12.00

Fra 10.00 til 10.30 deltagelse af medlemmer

 

  1. Valg af ordstyrer

  2. Valg af referent

  3. Medlemmer er velkommen fra kl. 10.00 til kl. 10.30

  4. Kort nyt fra bestyrelsesmedlemmerne.

  5. En drøftelse af økonomi, moms, økonomiske forpligtelser i foråret.

  6. Beslutning om udlejning i B&B, hvordan får vi sommeren til at fungere

  7. Rimsøhusets fremtid

  8. Rimsøhusets hjemmeside

  9. Kulturgruppen, nyt

  10. Evt.

Jytte

Tirsdag den 25. februar kl. 19

 

Dyr, planter og svampe efterlader spor af DNA i naturen – kaldet miljøDNA. Hør om hvordan DNA’en i jorden, i vandet og i luften kan bruges til at beskrive arter og bestande i vores økosystemer.

Hvis vi ikke ses inden... må I have en rigtig god jul, og et forrygende godt nyt år ! Glæd Jer til flere nye tiltag herfra Rimsøhuset i det nye år. Med mange hilsner fra Kulturgruppen og Bestyrelsen.

Rimsøhuset
Bestyrelsesmøde mandag den 25. nov. 2024
Fra kl.2 10.00 til kl. 1.00
Fra 10.00- 10.30 deltagelse af medlemmer

1. Valg af ordstyrer
2. Valg af referent
3. Medlemmer er velkommen fra kl. 10.00 til kl. 10.30
4. Kort nyt fra bestyrelsesmedlemmerne.
5. En drøftelse af økonomi, moms, økonomiske og forpligtelser.
6. B&B nyt, herunder drøftelse af skilt til hus og vej
7. Medlemsmøde den 9 nov. 2024 evaulering
8. Drøfte ansøgning til fondsmidler
9. Kultur gruppen, nyt
10. Evt.
Jytte

Tirsdag 5/11 Kl. 1900

Susanne Ditlevsen

professor i statistik og stokastiske modeller i biologi ved Institut for Matematiske Fag,

Statistik kan nemt misbruges og fejltolkes, men statistik spiller også en vigtig rolle i at forstå verden omkring os. Hør om statistikkens heldige og mindre heldige historier og dyk ned i den nyeste forskning omkring tipping points i klimaet.

Når salget af cykelhjelme stiger er der flere cykelulykker. Ergo er det farligt at køre med cykelhjelm! Eller er det nu også det? Måske bliver der solgt flere cykelhjelme fordi det er blevet farligere at cykle i trafikken? Men er det nu også rigtigt? Måske bliver der bare solgt flere hjelme og der er flere ulykker fordi der er flere der cykler? En sammenhæng betyder ikke, at der også er en årsagssammenhæng. Statistik kan nemt misbruges og fejltolkes, men statistik har spillet og spiller også en meget vigtig rolle i at forstå og afdække hvordan verden hænger sammen. Mange videnskabelige opdagelser er først blevet gjort udelukkende ved at undersøge statistiske sammenhænge – og først senere er de underliggende årsager blevet opdaget og forstået.

Kom og hør professor i statistik Susanne Ditlevsen fortælle om statistikkens heldige og mindre heldige historier – fra sømænd med skørbug, til børnedødelighed på fødselsklinikker, en teknisk fejl i en rumfærge der havde fatale konsekvenser og mulig racisme i amerikansk politi.

I foredraget vil du også dykke ned i Susannes egen forskning – fx om matematikken bag ‘tipping points’ og hvordan man vha. statistik kan forudsige sandsynligheden for at Europas varme havstrøm vil kollapse i dette århundrede.

Tirsdag 12/11 Kl. 1900 Fortidens og fremtidens vilde natur ved Anne Eskildsen, Rasmus Ejrnæs og Hans Henrik Bruun

Fortidens og fremtidens vilde natur ved Anne Eskildsen, Rasmus Ejrnæs og Hans Henrik Bruun. Mange dyre- og plantearter er i disse år i tilbagegang – men hvornår begyndte nedgangen og hvad er årsagerne? Lær naturens spilleregler at kende for bedre at komme de truede arter til undsætning. I disse år er mange dyre-, plante- og svampearter i massiv tilbagegang eller allerede uddøde – både i Danmark og i mange andre lande. Men hvornår begyndte nedgangen og hvad er årsagerne? Hvordan kunne mange planter og sommerfugle alligevel finde levesteder i middelalderens danske kulturlandskab – fx side om side med landbruget? Truslerne mod den vilde natur er menneskeskabte, men vi mennesker har også nøglen til at vende tilbagegangen til fremgang. I aftenens foredrag vil du høre tre eksperter fortælle om årsagerne til den vilde naturs tilbagegang og om mulighederne for at vende udviklingen: Rasmus Ejrnæs, professor i biodiversitet, vil tage dig med tilbage til vores dybe forhistorie til en tid hvor planeten endnu myldrede med store eksotiske dyr – blandt andet huleløver. Hans Henrik Bruun, professor i økologi, vil være din guide på en tidsrejse gennem det historiske landskab, som var domineret af blomster- og insektrige enge og overdrev med bredkronede træer, og gennem 1800-tallets industrialisering af landbrug og skovbrug. Anne Eskildsen, ph.d. i biologi og naturrådgiver, vil tage dig helt frem til nutiden, hvor biodiversiteten er presset, men hvor flere aktører melder sig på banen i kampen om at skabe bedre forhold for den vilde natur i Danmark. Hør Anne fortælle om en række naturforbedrende projekter der allerede er søsat eller planlagt rundt om i Danmark – både initiativer hos private borgere, hos myndighederne og hos store og små erhvervsvirksomheder. Du vil i foredraget få indsigt i naturens spilleregler – herunder de naturlige økosystemer i Danmark – da det at kende naturens spilleregler er en del af løsningen som vil for alvor give plads til de truede arter.

Tirsdag 19 november kl. 1900

Videnskaben bag øl ved Birgitte Skadhauge og Erik Lund

Videnskaben bag øl ved Birgitte Skadhauge og Erik Lund

Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl – deres forskningslaboratorium har gennem årene også udviklet viden og nye teknikker som ikke kun har forbedret produktionen af øl, men som også har bidraget til forskning i bl.a. gær og klimatolerante planter.

Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl – deres traditionsrige forskningslaboratorium har gennem årene udviklet viden og nye teknikker som også har forbedret produktionen af øl. Carlsberg Laboratorium har desuden bidraget til den grundlæggende naturvidenskab da forskere på laboratoriet har gjort flere store videnskabelige opdagelser – fx rendyrkningen af gær, udviklingen af pH-skalaen og den klik-kemi som Morten Meldal fik Nobelprisen for i 2022.

Der ligger en masse videnskab til grund for det gode øl, og i dette foredrag kan du dykke med ned i forskningen i og udviklingen af de ingredienser som bruges til ølproduktionen. Hør lederen af Carlsberg Laboratorium, Birgitte Skadhauge, og laboratoriets brygmester, Erik Lund, fortælle om forædling af byg og humle og hvordan man dyrker dem bæredygtigt.

Du vil også høre om hvordan spiring af byg – dvs. maltning – kan give forskellige malttyper med forskellig smag. I Carlsberg Laboratorium arbejder de også på udviklingen af nye typer af gær som ikke danner alkohol, men stadig gærer. Disse nye gærtyper kan bruges til produktion af alkoholfrit øl uden at skulle anvende forskellige efterbehandlinger der kan påvirke smagen af øllet.

I foredraget vil du derudover få indsigt i den nyeste banebrydende teknologi inden for klimatolerante fødevarer. Teknologien bruges til at finde nye forbedrede egenskaber i planter som kan øge deres kvalitet eller udbytte under forskellige klimatiske forhold. Det er ikke kun forskning i nutidens planter der kan hjælpe med klimatilpasningen af fødevarer: hør om fundet af 2 mio. år gammelt DNA fra planter og træer i Nordgrønland som kan give indblik i hvordan fortidens planter tilpassede sig deres skiftende klima.

Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Du smager dem én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget.

NB. Dette foredrag varer en halv time længere end normalt.

Vores Område

Rimsø og omegn

Rimsøhuset ligger på Norddjurs mellem skov og strand. Kysten ligger til den ene side og rundt om os ligger historiske skove.  Her er ildsjæle, der får vores samfund til at gro og masser af gode initaitiver. Sammen skaber vi liv i vores område, for det kan ingen gøre alene. 

Byens historie går langt tilbage. På kirkegården lige nord for kirken ligger en gravhøj. På gravhøjen står en imponerende runesten. Den stammer fra ca. år 900. 

Du kan læse mere om vores område, historien og andre aktiviteter i lokalsamfundet på Rimsøsiden.